Modellezés, térinformatika (GIS)

A környezeti hatások és bekövetkezett károk kockázati alapon történő megítélését a környezetvédelmi jogszabályok is egyre inkább előtérbe helyezik, így a várható környezeti hatások becslése, a környezeti kockázatok meghatározása már csaknem elképzelhetetlen modellező szoftverek alkalmazása nélkül.

A légszennyezés terjedési modellszámításokhoz a különböző típusú forrásokból származó emissziók rövid és hosszú időtartamú terjedésének számítására egyaránt használható ISC-Aeromod View (Industrial Source Complex) modellt alkalmazzuk. A talajvíz áramlási viszonyainak, ill. a felszín alatti vízbe jutott szennyezőanyagok terjedésének modellezését a világszerte legelterjedtebb szoftvercsomag, a MODFLOW áramlás modellező és az MT 3D transzport modellező programok segítségével végezzük.

A telepített és mozgó zajforrások üzemeléséből eredő zajterhelés vizsgálatához, a hatásterület meghatározásához, tervezett zajvédelmi intézkedések hatékonyságának vizsgálatához, valamint mindezen mérési és modellszámítási vizsgálati eredmények megjelenítéséhez szintén számítógépes szoftverek nyújtanak segítséget.

A környezetvédelmi vizsgálatok, terjedési modellszámítások eredményeinek könnyen áttekinthető, látványos formában történő megjelenítése a Surfer vagy ArcGIS (ArcInfo, ArcView stb.) szoftverekkel történik, ill. a vektoros rendszerek piacán vezető helyet betöltő ArcInfo segítségével végezhetjük el az adatok és eredmények komplex térinformatikai feldolgozását is.

 
 
 
 
 

Minden jog fenntartva © 2006 Senex                1031 Budapest, Nánási út 42/B. · Tel./Fax: (+361)369-2354, (+361)369-8098 · E-mail: senex@senex.hu